KONTROLL AV ELINSTALLATIONER
ELSÄK-FS 2022:3
Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd (2022:3) om innehavarens kontroll av starkströmsanläggningar och elektriska utrustningar.
Vad innebär de nya starkströmsföreskrifterna?
Dessa föreskrifter innehåller bestämmelser om den kontroll och de åtgärder som innehavaren av en starkströmsanläggning ska utföra i syfte att anläggningen ska ge betryggande säkerhet mot personskada och sakskada på grund av el. Föreskrifterna omfattar även elektrisk utrustning som är avsedd att anslutas till en starkströmsanläggning.
Vi kan hjälpa till med att reda ut begreppen samt vad som bör finnas med i kontrollerna och checklistorna. Vi kan även utföra en övergripande syn/kontroll av er elanläggning.
Kontroll av elinstallationer
Som innehavare av en elanläggning är du ansvarig för elsäkerheten och att personer och egendom inte kommer till skada på grund av el. Därför är det viktigt att du känner till vad det nya regelverket innebär.
Den största förändringen för dig som anläggningsinnehavare är att det från och med den 1 december 2022 ska finnas dokumenterade rutiner för fortlöpande kontroll och att rutinerna ska tas fram utifrån en riskbedömning (ELSÄK-FS 2022:3).
Observera att det sedan tidigare finns krav på att du som innehar en elanläggning ska kontrollera att din elanläggning och elektriska utrustning är säker, enligt elsäkerhetslagen.
Kom ihåg att samtliga starkströmsföreskrifter (ELSÄK-FS 2022:1-3) påverkar dig som är innehavare av en elanläggning. Det är ditt ansvar att se till att din elanläggning uppfyller kraven.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd
ELSÄK-FS 2022:1
Ladda ner föreskriften
Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om hur starkströmsanläggningar ska vara utförd
ELSÄK-FS 2022:2
Ladda ner föreskriften
Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om skyltning av starkströmsanläggningar
ELSÄK-FS 2022:3
Ladda ner föreskriften
Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehavarens kontroll av starkströmsanläggningar och elektriska utrustningar
Vem är innehavare?
Innehavaren har ett ansvar att kontrollera att elanläggningen och den elektriska utrustningen som ansluts till elanläggningen ger betryggande säkerhet mot personskada och sakskada på grund av el. Det är därför viktigt att klargöra vem som är innehavare.
Innehavaren är antingen den som äger elanläggningen eller den som använder den med stöd av någon form av nyttjanderätt. Alla elanläggningar och all elektrisk utrustning har en innehavare och det är viktigt att fastställa vem som är innehavare och därmed ansvarig för elanläggningens och den elektriska utrustningens säkerhet.
För dig som bor i hyresrätt
Hyresvärden är skyldig att fortlöpande kontrollera att elanläggningen och de elektriska produkter som ingår i bostaden är säkra. Hyresvärden ansvarar för att fastställa rutiner för den fortlöpande kontrollen av såväl elanläggningen som de elektriska produkter som ingår i bostaden.
Rutinerna ska grunda sig på en riskbedömning och vara dokumenterade. Det gäller även allmänna utrymmen som tvättstuga, soprum, trapphus och förråd.
Ditt ansvar som hyresgäst
Som hyresgäst ska du enligt hyreslagen "väl vårda lägenheten med vad därtill hör". Du är ansvarig för att anmäla skador och brister i elanläggningen och de elprodukter som ingår i lägenheten till din hyresvärd. Det gäller till exempel om du upptäcker att ett vägguttag sitter löst eller att lampan på toaletten börjar blinka.
Som hyresgäst är du själv ansvarig för alla övriga elprodukter som du ansluter till elanläggningens olika uttag. Det gäller allt från lampor, laddare och hushållsapparater till skarvsladdar och grenuttag.
För dig som äger en bostadsrätt
Om du äger en bostadsrätt är du i de flesta fall själv ansvarig för att elanläggningen och alla anslutna elprodukter i din lägenhet är säkra och används på ett säkert sätt.
Enligt bostadsrättslagen ska du på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick, om inget annat har bestämts i bostadsrättsföreningens stadgar.
För elanläggningen gäller vanligtvis att föreningen ansvarar för de fasta elinstallationer som finns i allmänna utrymmen som trapphus, vinds- och källarförråd och utomhus. Föreningens ansvar brukar sluta vid lägenhetens elcentral. Där tar du som bostadsrättshavare över ansvaret för elanläggningen.
Detta kan dock regleras på annat sätt genom föreningens stadgar.
Starclean Fastighetsservice
Kontroll av elanläggning
Ta ditt ansvar för elen
Du är själv ansvarig för att elen i din bostad är säker och används på ett säkert sätt. Det gäller oavsett var och hur du bor. Vissa av reglerna är generella och gäller för alla.
Andra regler gäller bara för dig som äger din bostad.
Ditt ansvar som privatperson kan sammanfattas i tre punkter:
- Du är ansvarig för att kontrollera och underhålla dina elprodukter så att de är säkra. Du är också ansvarig för att använda dem på rätt sätt.
- Du är ansvarig för att använda elanläggningen där du bor på ett säkert sätt. Till en elanläggning hör till exempel vägguttag, strömbrytare och elcentral. Om du äger din bostad är du även ansvarig för att kontrollera och underhålla elanläggningen så att den förblir säker över tid.
- Du är ansvarig för att de elarbeten som görs i ditt hem utförs av personer med rätt kompetens. Vissa enklare saker får du göra själv, men bara om du vet hur du ska göra. Annars ska du alltid anlita ett registrerat elinstallationsföretag.
Kontroll av elanläggning
REFERENSPRIS INKL. MOMS 500kr/tim
Vi går igenom följande punkter
- ELSÄK-FS 2022:3
- Kontrollplan
- Checklistor
- Vad kan ni göra själva
- Vad skall en elfirma göra
Vill du bli kontaktad
Fyll i formuläret
Få en gratis offert
Nöjd kund-garanti
Vi har genom åren lärt oss att den viktigaste marknadsföringen är nöjda kunder. Då vet vi att vi har gjort ett bra jobb. Vi lämnar till och med nöjd kund-garanti vilket innebär att vi åtgärdar eventuella synpunkter på flyttstädning inom 3 dagar kostnadsfritt.
Vi strävar alltid efter att förbättra och utveckla oss så att du som kund ska få det bästa alternativet och mest prisvärda flyttstädningen i Stockholm
+46 (0)70 648 34 96
07:00 - 22:00
Offert@starclean.se
Offertförfrågan
Kubbegatan 10
128 67 SKÖNDAL